Der Spiegel: Izrael vybavuje ponorky vyrobené v Nemecku jadrovými zbraňami

04.06.2012 Celý región

Berlín 4. júna (TASR) - Ponorky vyrobené v Nemecku, ktoré znáša aj väčšinu nákladov, a zakúpené Izraelom, židovský štát následne vybavuje jadrovými zbraňami. Tieto doposiaľ oficiálne neoverené tvrdenia sa podarilo prvýkrát doložiť nemeckému spravodajskému týždenníku Der Spiegel, ktorý o tom informuje v hlavnom článku svojho najnovšieho vydania.

Tieto ponorky sa stavajú v lodenici HDW (Howaldtswerke-Deutsche Werft) v Kieli. Tri už boli dodané, ďalšie tri nasledujú do roku 2017. Izrael navyše zvažuje objednať v Nemecku tri ďalšie ponorky, píše Spiegel.

"Nemci môžu byť hrdí, že zaistili existenciu Štátu Izrael na mnoho rokov," povedal Spieglu izraelský minister obrany Ehud Barak.

Nemecká vláda oficiálne tvrdí, že o vyzbrojovaní ponoriek jadrovými zbraňami nič nevie. Bývalí vysokopostavení pracovníci ministerstva obrany - napríklad niekdajší štátny tajomník Lothar Rühl alebo bývalý šéf plánovacieho oddelenia Hans Rühle, však pre Spiegel povedali, že sa vždy predpokladalo, že Izrael umiestni na ponorky takéto zbrane.

Izrael sa k svojmu jadrovému programu oficiálne nevyjadruje. Z dokumentov nemeckého ministerstva zahraničných vecí však vyplýva, že spolková vláda o ňom vedela od roku 1961. O tejto téme preukázateľne naposledy hovoril v roku 1977 bývalý spolkový kancelár Helmut Schmidt s vtedajším izraelským ministrom zahraničných vecí Mošem Dajanom.

Len nedávno nemecká vláda podpísala zmluvu na dodávku šiestej ponorky. Podľa informácií Spiegla vyšla kancelárka Angela Merkelová Izraelu viac ako v ústrety: Berlín nielenže prevezme tretinu nákladov (135 miliónov eur), ale presunie splatenie izraelského podielu až na rok 2015. Merkelová pritom dodanie šiestej ponorky spojila s rôznymi podmienkami: Izrael by mal zastaviť svoju expanzívnu osídľovaciu politiku a umožniť dokončenie čistiarne odpadových vôd v pásme Gazy, ktorá je tiež financovaná z nemeckých peňazí. Nič z toho Izrael zatiaľ nesplnil

Steffen Seibert, hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, povedal, že ponorky boli dodané nevyzbrojené. "Spolková vláda nebude špekulovať o následnom vyzbrojení," konštatoval pre Spiegel.
 

Vyberte región